Kačenka česká

Klobouk je 2-4 cm vysoký a 2-3 cm široký. Je náprstkovitého tvaru, k třeni přirostlý pouze vrcholem. Zbytek klobouku je zvonovitě převislý nad horní částí třeně. Povrch připomíná zvrásněnou kůru mozkovou, je nepravidelně zprohýbaný a má výrazné větvení vystouplými žebry, které jsou příčně pospojovány. Barva je okrově hnědá, ze spodní strany špinavě bílá. Slizký třeň je převážně válcovitý, v horní části zúžený. 1-2 cm tloušťka třeně je většinou dutá. Křehký a svraskalý povrch na 7-14 cm výšce je pokryt je pokryt šupinkami.
Najít ji můžeme při dobrém počasí již v březnu. Doba její největší slávy se pohybuje v rozmezí dubna a května. Najdeme ji především na místech, kde je dostatečné vlhko a teplo. Vybírá si listnaté háje, kde se nashromáždila suchá loňská tráva a listí. Velmi ráda má prostředí pod osikami nebo třešněmi. Ráda má také vápenaté podklady a opuky.
Kačenka česká je jedlá houba, kterou můžeme velmi dobře využít při přípravě pokrmů. To se ovšem nedá tvrdit o třeni který je tuhý a ke zpracování tudíž nevhodný. Výborná je kačenka naložená v octě.

Žádné komentáře: