Třezalka tečkovaná

Třezalka tečkovaná je řazena k vytrvalým a statným bylinám, které mohou dorůstat do výšky až šedesáti centimetrů. Jedná se především o lysou bylinu. Lodyhy jsou oblé, alespoň v horní části se dvěma vyniklými lištami. Listy bývají přisedlé, krátce řapíkaté, vejčité nebo vejčitě kopinaté s tečkovitými siličnými nádržkami a černými tečkovitými žlázkami. Tato bylina má velmi krásné, jasně zlatožluté pětičetné květy, které jsou v průměru 15 ? 35 mm, za to korunní lístky jsou 8 ? 18 mm dlouhé. Kališní lístky mají trojúhelníkovitý tvar. V malých žlázkách je obsažené červenofialové barvivo hypericin, katechinové třísloviny, flavonové glykosidy, silici, pryskyřici, organické kyseliny, provitamin A a vitamin C.
U nás se vyskytuje od nížin do podhorských oblastí velmi bohatě. Avšak ve vyšších nadmořských výškách se nachází spíše už jen vzácně. Třezalka tečkovaná upřednostňuje sušší louky, výslunné stráně.
Třezalka tečkovaná je jedna z nejznámějších bylin, která se používá nejen v lidovém léčitelství. Především se sbírá kvetoucí nať, hned po rozkvětu. Nasbíraný svazek se pak usuší na větraném místě a hlavně ve stínu.
Třezalka tečkovaná působí jako antibiotikum, podporuje látkovou výměnu, léčí většinu ekzémů. Dále odstraňuje otoky, pomáhá při chorobách plic, slinivky břišní i jater, léčí žaludek a dvanácterník. Zevně i vnitřně je pak vhodná k léčení ran, pohmožděnin, zlomenin, ale také i naraženin.

Žádné komentáře: