Třešeň ptačí

Třešeň ptačí (cerasus avium) je strom dorůstající výšky až 30 metrů. Kůru má hladkou, loupající se o tmavě hnědočervené barvě. Listy jsou na okrajích pilovíté, na vrcholu protažené do špičky. Květy má bílé, drobnější o průměru dva a půl centrimetru, jsou zavěšeny na dlouhých stopkách a rostou po dvou až šesti. Ovoce je kulaté o průměru dva až tři centimetry. Plody jsou šťavnaté, chutné, barvu mají od žlutých přes červené až k téměř nahnědlým. Některé odrůdy jsou kyselejší. Třešeň ptačí kvete na přelomu dubna a května. Vyžaduje úrodnou půdu s vyšším obsahem vápence. Nejvíce je rozšířena ve střední Evropě, na Kavkaze a v západní Azii. Má hodně odrůd využívaných v ovocnářství a dřevo se občas využívá v truhlářství.

Čirůvka fialová

Klobouk mívá průměrně od 5 do 15 cm, v mládí polokulovitým, později se rozvyne do plošiny s nepravidelně zvlněným okrajem. Plodnice jsou zabarveny do modrofialové někdy až šedofialové barvy. Časem kvůli intenzitě světla blednou a klobouk získává červenohnědou, špinavě hnědou až okrovou barvu. Pokožka je lysá a hladká. Klobouk je dosti masitý. Lupeny jsou tuhé a mají 6-9 cm na výšku. Bývají zaoblené. Zpočátku modrofialová barva se mění v okrově fialovou až nahnědlou. Třeň má maximálně 10 cm na výšku a 3 cm na šířku. Je válcovitého nebo kyjovitého tvaru s rovným postavením.
Čirůvka fialová roste na podzim od září do listopadu. Nalézt ji můžeme ale i zjara. V tuto dobu ji najdeme v jehličnatých, listnatých i smíšených lesích. Rozšířena je ale i na lesních loukách, pastvinách či cestách, v polích, parcích, křovinách i zahradách apod.
Díky příjemně aromatické až jemně kořeněné vůni i chuti je využitelná v kuchyni na mnoho způsobů. Doporučovaná je do houbových směsí, polévek i omáček. Jedná se o dobrou jedlou houbu, kterou lze i usušit. Pozor na to, abychom ji dokonale tepelně upravili, protože syrový exemplář narušuje červené krvinky a způsobuje tak žaludeční potíže a zvracení.