Líska obecná

Líska obecná má latinský název Corylus avellana.
Líska obecná roste ve smíšených listnatých lesích a podél potoků. Stekáme se s ní také velmi často na zahradě, protože je s oblibou pěstována a to jak pro lískové oříšky, tak pro okrasu (průmyslově je ale v zemědělství pěstována hlavně na jihu, největším producentem lískových oříšků a tím i největším pěstitelem Lísky obecné je Turecko).
Jde o keř až šest metrů vysoký, často velmi rozložitý - může dosahovat i většího průměru než je jeho výška. Kůru má líska obecná šedavou s případnými načervenalými odstíny. Listy rostou střídavě, mají chlupatý řapík a jsou až deset centimetrů velké, na spodu jsou taktéž jemně chlupaté. Jehnědy, až deset centimetrů dlouhé, se objevují již před listy od února do dubna. Od druhé poloviny léta se začínají objevovat všeobecně známé lískové oříšky, zralé a vhodné ke sběru jsou až když se stanou hnědé.
Lískové oříšky jsou častým hostem v našich mlsacích mističkách, využívají se také při vaření, zvláště při výrobě různých dortů či sladkostí. Z lískových oříšků se také lisuje olej, který kromě využití v kuchyni se také používá v kosmetice a farmaceutice.

Žádné komentáře: