Hluchavka bílá

Hluchavka bílá má latinský název Lamium album.
Hluchavka bílá je velmi rozšířenou rostlinou na našem území. Můžeme ji najít od nížin až do subalpinského pásma. Nejčastěji ji najdeme při cestách, v křovinách, na okrajích lesů, ale také v parcích či obecně poblíž lidských obydlí.
Z dlouhých a větvených článkovaných oddenků vyrůstá až téměř půl metru vysoká čtyřhranná lodyha, která bývá v dolní části nafialovělá. Lodyžní listy rostou vstřícně, mají srdčitě vejčitý až vejčitě podlouhlý tvar, po obvodu jsou pilovitě vroubkované. V horní části se listy mění na menší listeny v jejichž úžlabí vyrůstají oboupohlavné dvoupyské až dva a půl centimetru veliké bílé květy. Hluchavka bílá kvete od května do srpna, po květu plodí čtyři hladké vejčité tvrdky, které se nachází na dně neopadavého kalichu.
Hluchavka bílá byla, ale i je neustále využívaná v domácím léčitelství. Její květy jsou velmi často používané jako lék proti kašli, i když dříve měla mnohem více různého využití. Kvítky hluchavek mají děti velmi v oblibě, rády je cucají pro jejich sladkou šťávu.

Žádné komentáře: