Kokořík lékařský - vonný

Kokořík lékařský  (také vonný) má latinský název Polygonatum odoratum.
Tato léčivá rostlina se nejčastěji nachází ve smíšených listnatých lesích, narazíme na ni na okraji lesů, kde les přechází v louku či křoviny. Nevyhýbá se ale ani borovým hájům, roste i na kamenitých křovinatých svazích. Občas se vysazuje jako ozdobná rostlina v zahrádkách, kde může velmi hezky osvěžit zarostlejší místa.
Jde spíše o menší bylinu, která dorůstá do výšky až šedesáti centimetrů. Má bílé květy, které se objevují od května do června. Listy má široce eliptické ve dvou řadách. Vyrůstají na mírně skloněné hranaté lodyze. Plodem je bobule, která dozrálá má barvu tmavě modrou či tmavě fialovou.
Jedná se o jedovatou rostlinu, která ale bývala dost často využívána v lidovém léčitelství. Dnes se přeci jen z důvodu zvýšených rizik od toho ustupuje. Nejčastěji se Kokořík lékařský sbíral během květu (oddenek zase na podzim a na jaře), tradovalo se, že za úplňku je jeho moc nejsilnější. Následně se sušil při teplotách od třiceti do šedesáti stupňů. Ve vyšších dávkách je jedovatý téměř pro každého, ale je těžko odhadnout toleranci na správné množství. Jde o bylinu, jejíž využití by člověk rozhodně měl kontaktovat nejdříve se zkušeným lékařem.

Žádné komentáře: