Hloh obecný

Hloh obecný je trnitým keřem nebo také i malým stromem s kulovitou korunou dorůstající do výšky cca sedm metrů. Trny jsou dlouhé až 2,5 cm. Listy hlohu obecného jsou střídavé, obvejčité s okrajem listu laločnatým, dlouhé tři až pět centimetrů, trojlaločné až pětilaločné, na bázi klínovité, zelené. Květy jsou krásně bílé barvy s červenými prašníky (nepříjemná vůně), jsou pětičetné, široké 1,5 cm, v chocholících po pěti až deseti. Květe v květnu až červnu.
Typické stanoviště je většinou tam, kde je hloh na plném slunci, převážně humózní, propustné půdy. Hloh také tvoří souvislé houštiny na okrajích lesů, na stráních, ale i na kamenitých mezích a v plotech. Nejčastěji hloh obecný spatříme v řídkých lesích, většinou v listnatých nebo borových lesích. Avšak vyskytuje se i u cest od nížin až do hor.
V léčitelství se používají zejména sušené nepříliš rozvité květy, listy, méně již sušené plody - hložinky. Nejdříve bych zmínila, že drogy účinkují jako srdeční tonikum - na povzbuzení srdeční činnosti hlavně v období stáří, na snížení vysokého krevního tlaku a současně na zlepšení průtoku krve v srdci, i při poruchách srdečního rytmu. Dále čaj a tinktura se užívají s úspěchem při srdečních neurózách, nespavosti, proti vysokému krevnímu tlaku a v rekonvalescenci po záchvatech mrtvice. Před aplikací je však nutná porada s lékařem.

Žádné komentáře: