Žampion - pečárka - ovčí

Žampion ovčí (také pečárka ovčí) má latinský název Agaricus arvensis.
Roste ve smíšených i listnatých lesích, stejně tak ji najdeme na loukách a pastvinách či v zahradách. Vyskytuje se od června do listopadu. Objevuje se většinou ve větším množství (čili když najdete jednu, tak je to spíše výjimka nebo někdo sesbíral zbylé).
Klobouček má až dvanácticentimetrový průměr, v mládí je kulovitý, většinou bílý, případně lehce nažloutlý. Lupeny jsou v mládí šedohnědé, později tmavnou a šednou více. Třeň bývá až deset centimetrů dlouhý a až tři centimetry tlustý, v horní části se občas objeví dvojitý prsten. Na řezu je Žampion ovčí bílý, vůní může připomínat trochu anýz.
Je to výborný jedlý žampion, v kuchyni je pro něj spousta receptů. Pozor na záměnu s žampionem zápašným, který vypadá dosti podobně, rozlišuje ho ale jasně nemilá plynová vůně.

Žádné komentáře: