Ostružiník maliník

Jak dokládají archeologické vykopávky, maliny znaly již lidé v neolitu. Pěstovat se začaly ale až v 16. století. Dnes je oblíbeným ovocným keřem řady zahrádkářů.
V přírodě lze najít nejen maliník, ale i jiné druhy tohoto rodu především na okrajích lesů a na stráních. Maliník je keř, který mimo známých plodů poznáme velmi snadno podle listů. Jejich spodní strana je porostlá stříbřitě šedými chloupky, které jsou nezaměnitelné s jiným podobným keřem. Listy jsou lichospeřené a na okrajích pilovité. O ostružíníku je obecně známo, že se jedná o trnitý keř.
Květy maliníku lze přirovnat tvarem ke květům šípku. Má výrazné bílé pětičetné květy, proto čeleď růžovité. Ve většině případů jsou květy bílé. Lze je vidět v období květen červen. Na malinách si pak pochutnáme od července až do září.
Listy lze použít zejména ke kloktání při zánětech dutiny ústní a pro potírání při chronických kožních chorobách. Působí též srážlivě a protiprůjmově. Z plodů se vyrábí sirupy a další nealkoholické nápoje například Kofola.
Nejlepší období pro sběr listů maliníku je květen. Při sušení je třeba dbát na to, aby se nezměnika barva listů.

Žádné komentáře: