Liška obecná

Liška obecná má latinský název Cantharellus cibarius.

Tato chutná a velmi oblíbená houba roste hlavně ve smrkových a borových lesích s větším výskytem mechu, ale objevíme ji i v lesích smíšených či listnatých.

Kloboučky mají tři až devět centimetrů v průměru, houba je dva až devět centimetrů vysoká - její třeň je dost tuhý. Houby mají žlutou až oranžovou barvu, noha je světlejší ale ve stejné barvě jako klobouk. Často roste ve větších skupinkách, kde najdeme jednu, je velmi pravděpodobné, že jich objevíme po chvilce i víc. Samozřejmě pokud nás nějaký vášnivý houbař nepředběhl a všechny lišky v okolí nevysbíral a na nás nezůstala jen ta jedna poslední chudinka, která unikla jeho pozornosti.

Lišku nejde zaměnit za jinou jedovatou houbu. Jedná se o velmi oblíbenou zdravou a pevnou jedlou houbu, která se v sezóně často prodává. Je oblíbená i na západ od našich hranic, velmi často se tam také vyváží.  Je na ní hodně receptů a z takových obecně houbových jídel, kdo neochutnal smaženici z lišek, ten neví co je to dobrá smaženice (no možná lehounce přeháním, protože z pravých hřibů je také výtečná, ale má jinou chuť - takže je nutno vlastně si udělat obě :)).

Žádné komentáře: