Hřib žlučník

Hřib žlučník má latinský název Tylopilus felleus.
Nejčastěji roste v jehličnatých lesích, zvláště poblíž borovic a smrků, podobně jako Hřib smrkový a proto dost často dochází k jejich záměně. Roste celé léto a začátek podzimu.
Klobouk má až dvanáct centimetrů veliký šedohnědý až hnědý. Rourky zvláště u mladších hřibů bývají na první pohled bílé, ale později čím dál tím více vystupuje růžová barva. Nohu má Hřib žlučník až dvanáct centimetrů dlouhou, válcovitou a nahnědlou. Na řezu je bílý nebo lehounce narůžovělý. Pokud si u hřibu nejste stoprocentně jisti, tak vždy je nejlepší malý kousíček ochutnat, Hřib žlučník je totiž naprosto jasně hořký (viz. jeho lidové jméno Hořčák). Je nejedlý, ale není jedovatý, takže malá ochutnávka kromě nepříjemné hořkosti v ústech vám nic špatného neudělá.

Žádné komentáře: